Sorular-Kitapların boyu neden küçüldü?

Zaten kitap okuma oranlarının yerlerde süründüğü toplumumuzda bir balon okuma durumu hasıl olduğu için ve yayınevleri “yeter ki satılsın” mantığıyla çeşitli pazarlama çalışmalarına yöneldikleri için tek yutumluk haplar gibi küçük kitapları uygun gördüler okuyucuya.

Sayfa sayısı azalmamakla birlikte arşivci kişiliklere ters gelen, hiçbir kitaplığa uymayan, sanki oyuncak kitaplar türedi. Bu minyatürler ayrıca son derece renkli kapaklarıyla vitrinlere sıralandığında şekerci dükkanını andırır oldu kitapçılar. Küçük çantalara bile kolaylıkla sığabilecek sevindirmesiyle alınıp sonra o küçük çantalarda heba olduğu düşünülmeden gezdiriliyor, gerekli kişilere gösteriliyor, sonra da hiçbir yere sığmayıp atılıyor, unutuluyor, küçük ya, kaybetmesi kolay oluyor.

Tüketim popülaritesinde küçük güzeldir, iyidir, moderndir. Kolay saklanır, kolay gezdirilir, kolay tüketilir. Küçücük dünyalara, çantalara kolay sığdırılır. Cep telefonlarının küçüğü makbul, mendiller küçüldü, not defterleri zaten küçüktü, her şey telefona kaydedilir ola beri iyice küçüldü, gereksizleşti, cüzdanlar da küçüldü paranın küçülmesiyle, küçük bozuk para cüzdanları eklendi kuruşlar için, nüfus cüzdanı küçüldü, küresel ısınmayla kıyafetler de küçüldü. Aslında sadece çantalar büyüdü bunca yıldır ama o da modayla ilintili bir konu, yoksa daha çok tüketebilmek için mi?

Hiç yorum yok: